Worth Internet Systems

interculturele dynamiek

training omgaan met cultuurverschillen

IT zakelijke dienstverlening: ‘cultureel incidentje’

Vraag

Worth Internet Systems is een softwareontwikkelingsbedrijf dat erg hard gegroeid is. In de afgelopen drie jaar is het bedrijf van 15 naar 35 man in Nederland gegaan en 25 man in Engeland. Met de groei komen steeds meer niet-Nederlandssprekende werknemers op de werkvloer. Naast Engelsen werken er nu ook mensen uit alle uithoeken van de wereld zoals Duitsland, Italië, Chili. Dit leidde tot wat het bedrijf typeerde als ‘cultureel incidentje’. Het management realiseerde zich dat er cultuurverschillen zijn, die vaak onbesproken blijven. Het besef was er dat het MT en een groot deel van de organisatie gewend is aan de ‘platte’ informele Nederlandse cultuur, die vaak erg direct is. Ook werd gezien dat er bij de Nederlandse medewerkers soms onwetendheid is over zaken, die door andere culturen als kwetsend opgevat kunnen worden. De organisatie wilde hier op ‘ludieke’ wijze aandacht voor vragen en daarom een training over omgaan met cultuurverschillen.

Achtergrond bedrijf

Worth Internet Systems BV

Software Development

Aantal medewerkers: 35 (afkomstig uit 8 verschillende landen)

-Training in het Engels
-Workshop: iedereen tegelijkertijd
-HBO+ werk en denkniveau

 

Werkwijze/aanpak

Voor Worth IT Systems is een workshop ontwikkeld van een dag waarbij het voltallige bedrijf aanwezig waren, incluis de 2 directeuren en management.

Op interactieve wijze is een workshop gemaakt met de thema’s;

  • cultuur en de impact hiervan op ons gedrag
  • verschillende culturele dimensies
  • verschillende culturele communicatiestijlen
  • cultuur & waarden oriëntatie
  • typische Nederlandse waarden en de blik van buiten hierop

Na afloop verklaarde het management en de medewerkers zich bewust te zijn geworden van de onbewuste Nederlandse aannames die het had over de eigen Nederlandse platte – vaak weinig hiërarchische – managementstijl en het appel wat ze deden op hun nieuwe medewerkers om ‘te zeggen wat ze denken’, hun mening te geven en ‘de deur staat altijd open’. Ze begrepen na de workshop de moeite die andere niet-Nederlandse medewerkers hiermee konden hebben en zijn deze impliciete en ongeschreven gedragsregels gaan expliciteren en aanpassen. Verder is kennis gemaakt met aantal belangrijke culturele verschillen en communicatiestijlen en is men zich bewuster geworden van deze verschillen en is een taal gevonden om deze verschillen – vaak met humor en lichtheid – bespreekbaar te maken.